3 sladké dobroty z vánočních trhů v Evropě aneb adventní cestování s vůní palačinek a koblížků
Stromy sice ještě mají všechny listy a do Vánoc zbývají dlouhé tři měsíce, ale nic tak nedokáže zpříjemnit studené, sychravé dny jako vůně svařeného vína a skořice ze zlatavých koblížků. Tak proč čekat až na advent, když už teď můžete se skleničkou svařáku v ruce začít plánovat, která z TOP10 adventních měst Evropy letos navštívíte a jaké sladkosti tam ochutnáte.
Když jsme procházeli náš seznam oblíbených vánočních lahůdek, odrazili jsme se od staré pravdy, že láska prochází žaludkem. Tyhle pochoutky jsme si doslova zamilovali a slibujeme vám, že ani vaše chuťové buňky se nudit rozhodně nebudou.
Poffertjes v Nizozemsku
Zatímco v českých domácnostech navštěvuje děti svatý Mikuláš v doprovodu anděla a čerta, v Nizozemsku mu dělá společnost Černý Petr. Ten také hodným dětem rozdává dárky. Kromě něho si ale místní děti (nejen) Vánoce spojují i s chutnými mini palačinkami, jimž se tu říká poffertjes.
Poffertjes se podávají vždy čerstvé, bohatě sypané cukrem a přelité máslem nebo sladkým sirupem. Výsledný pokrm je návykový a vyvolává hřejivý pocit dětství. Zatímco děti budou nadšeně pojídat palačinky, dospělí se mohou zahřát stopičkou geneveru, nizozemského předchůdce ginu, nebo unikátního skořicového likéru.
Oliebol v Belgii
V Belgii vaše chuťové pohárky pěkně poškádlí vyhlášené „olejové koule“ neboli oliebollen, které na první pohled připomínají české koblihy. Vyrábějí se z rozinkového těsta a hned po usmažení se halí do nadýchaného cukrového kabátku.
Tradičně se sice servírují na Silvestra, ale ani adventní trhy v Belgii si bez nich dnes už nikdo neumí představit. Jelikož jsou velmi syté, bohatě postačí, když si tentokrát smlsnete jen na jednom kousku. Dětem většinou nejvíc chutnají oliebollen naplněné sladkým oříškovým krémem.
Beignets ve Francii
Také na samý konec vás chceme zlákat k ochutnání dalšího dozlatova usmaženého krasavce. Ani ve Francii se totiž adventní trhy bez smažených koblížků, jejichž historie tu sahá až do římských dob, rozhodně neobejdou. Původně byly beignets spojovány výhradně s masopustním úterým před Popeleční středou, jež zahajovala čtyřicet dní půstu, který trval až do Velikonoc.
Dnes se nejčastěji připravují z kynutého nebo litého těsta a všem mlsounům se podávají ještě horké. Někdy mohou být také s náplní nebo mít podobu lívanců. Například v Normandii se velké oblibě těší jablečné lívance s cidrem neboli zkvašeným jablečným moštem (Beignets aux pommes). Beignetky si ale snadno oblíbíte v jakékoli variantě. Tak neváhejte, vydejte se na poznávací zájezd do adventní Paříže a smlsněte si třeba na beignetkách plněných malinami nebo jablky.
Zdroj: Adéla Vavřačová, Radynacestu.cz
Diskuze u článku (0) |
Vložit nový příspěvek