Finsko: Ochutnáváme mléčné výrobky
Jedním z dalších fenoménů finské kuchyně jsou mléčné výrobky, jejichž spotřeba je opravdu vysoká. A Finové si je s chutí dopřejí při jakékoliv příležitosti.
Mléko? Jedině čerstvé.
V regálech obchodů naleznete klasické tři druhy mléka. Nečekejte však krabice s dobou trvanlivosti několik měsíců. Finové si potrpí na čerstvé mléko, které je zde dokonce levnější než trvanlivé a velmi chutné.
Vedle mléka má své pevné místo v regálech obchodů také piima, neboli kyselé mléko, podobné českému kefíru či zákysu. Celkem zmatení pak můžete být, ocitnete-li se před chladícím pultem se smetanami. Klasická šlehačka nese překvapivě jméno smetana. Smetanu na vaření však hledejte pod názvem kerma, zakysanou smetanu pod názvem kermaviili.
K dostání je ve Finsku také créme fraiche. Všechny zmíněné výrobky jsou chutné a nijak výrazně se neliší od nám známých produktů.
Jogurt? Jedině v krabici.
Ve Finsku můžete ochutnat mnoho dalších známých i neznámých mléčných produktů. Velmi populární jsou zde jogurty, a to dokonce tak, že se prodávají převážně v krabicích obdobně jako mléko. Výběr jogurtů je široký, převažují však ochucené varianty, mezi kterými se krčí několik málo přírodních bílých jogurtů. Stejně jako jogurty, jsou ve Finsku oblíbené i tvarohy. Poctivý plnotučný tvaroh byste však v těchto končinách hledali marně. Ve Finsku „frčí“ vše odtučněné a ani tvaroh není výjimkou.
Dalším z řady mléčných favoritů je viili. Viili je populární mléčný výrobek zvláštní konzistence, který nemá v ČR ekvivalent. Tvarem i chutí připomíná něco mezi pudinkem a želatinou a po poctivém promíchání se jeho konzistence promění téměř ve sliz. Pro první ochutnání této speciality doporučuji především ochucené varianty, kde chuť přebíjí konzistenci.
Sýry jemné a nevýrazné
Na své sýry, stejně jako na vše finské, jsou Finové náležitě hrdí. Nejoblíbenějším a nejtypičtějším je ve Finsku sýr Oltermanni. Milovníci vyzrálých a voňavých sýrů ale budou po ochutnání této místní speciality nejspíš zklamáni, neboť chuť i vůně je velmi nevýrazná.
Dalším pro Finsko charakteristickým sýrem je Leippajuusto, jemný čerstvý sýr v podobě bílé placky s tmavými skvrnkami. Ochutnáte-li ho studený, zvláštně skřípe mezi zuby. Rozpečením v troubě či na grilu a případným doplněním o koření se však stává velmi chutným. Finové však dávají přednost jeho studené variantě a servírují jej doplněný o džem z morušek. Plody ostružiníku morušky jsou ve Finsku hojně rozšířené a využívané. Vypadají jako světle oranžové maliny, mají trpkou chuť a jsou bohaté na vitamín C.
Text/foto: PhDr. Josef Levý
Diskuze u článku (0) |
Vložit nový příspěvek