Francie, Burgundsko – Cluny, Vézelay, Dijon
Prvními známými obyvateli byli Keltové, kteří byli později nahrazeni germánským kmenem Burgundů – ti zde v 5. století n. l. založili království. To ale příliš dlouho nevydrželo a na začátku 6. století bylo pohlceno rozpínající se franskou říší. Během středověku bylo Burgundsko domovem nejvýznamnějších kostelů a klášterů v západní Evropě.
Pro příklad lze jmenovat Cluny (čti klyny) na jihu regionu, kde bývalo benediktinské opatství založené Vilémem Akvitánským. Zlatý věk však trval jen od 10. do 12. století. V 16. století Hugenoti (francouzští protestanti) opatství vyplenili a zničili množství cenných manuskriptů. Dnes tu sídlí vysoká škola.
Vézelay bylo dalším důležitým centrem náboženského života. Malé městečko, kde žije necelých 500 obyvatel, je totiž domovem románské baziliky z 11. století. V této bazilice údajně leží ostatky Máří Magdalény, jejichž pravost v roce 1058 potvrdil i papež Štěpán IX. Bylo to průlomové rozhodnutí, které z baziliky udělalo jedno z nejdůležitějších poutních míst v Evropě. Poutníci sem chodí dodnes.
Jedním z největších lákadel je však nejdůležitější město regionu – Dijon. Určitě jste alespoň jednou v životě ochutnali dijonskou hořčici – ta skutečně pochází odsud. Dijon byl ve středověku centrem výroby hořčice ve Francii. Poprvé si ji k jídlu dal král Filip VI. v roce 1336, ale populární se stala teprve v polovině 19. století, a to z jednoho prostého důvodu. Její recept byl obměněn Jeanem Naigeonem, který se díky tomu proslavil. Naigeon totiž nahradil původní ocet verjusem, což je šťáva z nedozrálých hroznů vinné révy. Hlavními ingrediencemi dijonské hořčice jsou semínka brukve sítinovité a bílé víno.
Dijon je po všech směrech zajímavé město. Jeho historické centrum je součástí světového dědictví UNSECO a jakmile se v něm budete procházet, pochopíte proč. Spatřit můžete nádherné monumentální kostely jako Notre-Dame de Dijon nebo katedrálu svatého Benigna Dijonského.
Palais des Ducs v centru Dijonu zkrátka musíte vidět. Původně byl jednoduchou pevností postavenou ve 3. století n. l., která měla bránit tehdy římské Divio před nájezdy barbarů. V polovině 14. století přišel začátek zásadní rekonstrukce, která starou pevnost přetvořila v nádherný palác. Jistě si hned povšimnete věže Tour de Bar, která patří k nejstarším částem paláce – je vysoká úctyhodných 52 metrů. Naproti věži leží stará palácová kuchyně, která je zajímavá tím, že se v ní nachází šest krbů. Dovedete si proto alespoň o něco lépe představit, jak musely vypadat přípravy na grandiózní středověké hostiny.
A v krásném Dijonu zůstaneme i o týden...
Text: Maxim Kucer
Foto: Wikipedia.org: Christophe.Finot, Arnaud 25, Thierryjannolle, Ulrich Demlehner, Ntametrine, Amarant
Diskuze u článku (0) |
Vložit nový příspěvek