www.infoglobe.cz » Itálie, Lesignano de' Bagni  II – cesta na farmu za parmezánem

Itálie, Lesignano de' Bagni II – cesta na farmu za parmezánem

Publikováno: 12.5.2019
Okouzlila vás historie, kultura, příroda či gastronomie italského regionu Emilia-Romagna? Tak doplňte skládačku cestovatelských poznatků o návštěvu farmy, kde začíná i končí příběh slavného sýra Parmigiano Reggiano.

Minulý týden jsme vás zavedli do místní části obce Lesignano de' Bagni, kde jsme si prohlédli celý proces výroby známého italského sýra Parmigiano Reggiano. Dnes naši pouť završíme návštěvou samotné farmy, odkud přichází mléko ke zpracování.

statek (Lesignano de' Bagni)

Farma Azienda Agraria Stocchi Andrea je výjimečná tím, že se věnuje celému procesu vzniku parmezánu. Samotný statek se rozprostírá na pláni v nádherné kopcovité oblasti před městečkem. Rozhodně není jediná! V okolí je řada takových farem a najdete zde i závody na zpracování známé sušené šunky prosciutto.

statek (Lesignano de' Bagni)

Tato oblast byla osídlena už v eneolitu, přesto první zmínka o obci Lesignano pochází až z roku 1094. Vesnička byla pod nadvládou rodu Viscontiů (1346–1447), později se kondotiér Pier Maria Rossi zaměřil na obnovení obecních termálních pramenů, které znali již Římané. Stále zde lze vidět malé krátery slané vody a bahna smíchané s plyny. Dějiny obce se spojují i ​​se jménem vévody Sforza-Cesariniho (1761), v době Napoleona I. (1805) se obec stala součástí města Parma. Během časů se z městečka stalo svobodné město, přičemž získalo název Lesignano de' Bagni (1837). Nicméně vraťme se na farmu.

maštal (Lesignano de' Bagni)

Úzkou alejí se od hlavní silnice dostáváme téměř přímo do stáje. Na statku Stocchi Andrea žije ve vnitřním chovu asi 250 dojnic, jejichž mléko slouží k výrobě parmezánu. Telátka, která jsou chována odděleně, na nás valí své velké oči a zároveň nás vítají hlasitým bučením. Naše kroky směřují přímo k nim. Následně se přesouváme do stáje mezi krávy i do kravské porodnice.

krávy na statku (Lesignano de' Bagni)

Parmigiano Reggiano je regulovaný produkt chráněný značkou původu (CHOP), ale název parmezán se používá i pro jeho napodobeniny. Příkladem toho je i Grana Padano, který se liší tím, že se vyrábí v Lombardii a krávy mohou být krmeny siláží, nejen trávou a senem. Proto takové mléko obsahuje méně tuku a na výrobu sýra lze použít i mléko za několik dní. Zdejší kravičky, které se na nás dívají, musejí být pouze na trávě nebo seně a výběh na louku je jim znemožněn.

telátko

Rovnou ze stáje vstupujeme do velké haly hospodářství, která je díky vášni majitelů předělaná na muzeum. Muzeum je zařízeno mnohými historickými nástroji a nářadím. Své místo zde má i část zařízená jako obytný pokoj. Nejvíce překvapí asi traktory a automobily z dob minulých, z nichž některé jsou jedinečné a nikde jinde se nenacházejí.

muzeum

Z muzea vstupujeme přímo do místnosti, kde na nás čeká milý majitel statku i s ochutnávkou jejich vlastního sýra Parmigiano Reggiano a vína z této oblasti. Parmezán je velmi tvrdý sýr, jeho zrnitost je hvězdicovitá, proto se velmi těžko krájí nožem. Takže na jeho krájení jsou určeny speciální nože. Hrudky sýra směřují do našich úst, kde ještě dlouho doznívá jejich jemná, sladká, nepříliš kořeněná a slaná chuť, která je typická pro bílé bochníky z této farmy. Každý výrobce má i své přísady, a tak sýr může mít dokonce i pikantní chuť. Proto se sýr používá jen v malém množství. Ideální je, pokud se strouhá těsně před podáváním, tehdy neztrácí své aromatické vlastnosti. My si ho nyní vychutnáváme po velkých kouscích spolu s vínem. 

parmezán

Tato firma vyprodukuje ročně 2000 bochníků Parmigiano Reggiano, které se směřují do obchodů a restaurací. Ale koupit si jej můžete i přímo na statku. Pokud si sýr pořídíte, v chladničce vám vydrží velmi dlouho. Můžete si na něm pochutnat i za rok nebo dva, pokud ho do té doby nesníte. Jen ho neskladujte v mrazáku, zničili byste tím jeho typickou chuť a aroma. Chuť závisí na hořkosti mléka dané složením lučních trav. Nejépe prý chutná mezi 2 a 4 rokem zrání, kdy se v něm vyváženě spojuje jemná chuť másla s přirozenou ostrostí a slaností. Pokud je dokonale zralý, ani po 20 letech neztratí nic ze své chuti.

parmezán

Nám ještě dlouho po odchodu z farmy doznívala jeho chuť na jazyku. Proto pokud rádi cestujete a poznáváte chutě zemí, návštěva této části Itálie bude tím správným rozhodnutím.

GPS: 44°38'44.9"N 10°18'04.9"E

 

Text a foto: Mgr. Anna Nociarová

Textová úprava: redakce

Překlad: Stanislava Waniová



Diskuze u článku (0)

Vložit nový příspěvek


Souvisejicí články

Itálie, Lesignano de' Bagni I – vznik slavného Parmigiano Reggiano
Publikováno: 5.5.2019
Pokud jste neodolali chutím, které s sebou přináší návštěva okolí Parmy, určitě nevynechejte ani návštěvu farmy, kde vám představí proces vzniku parmazánu, který je neodmyslitelnou součástí italské gastronomie. My se nyní vydáme na jednu z těchto farem nedaleko městečka Lesignano de' Bagni, známého i svými termálními prameny.

Itálie, Parma I – historie města
Publikováno: 31.3.2019
Nejznámější italské město regionu Emilia-Romagna, jehož název si spojujeme zejména s lahodnými chutěmi šunky či sýra, vám nabídne nejen gastronomické zážitky. Než ochutnáme delikatesy této oblasti, zakousneme se do poznávání bohaté historie a památek města Parma.

Itálie, Langhirano – místo, kde se rodí Prosciutto di Parma
Publikováno: 28.4.2019
Určitě znáte nezaměnitelnou sušenou šunku Prosciutto di Parma. My jsme se do těchto tenkých plátků zakousli a vydali se na cestu severoitalským regionem Emilia-Romagna. Naším cílem byla místa výroby této speciality. Společně dnes nahlédneme do zákulisí výroby prosciutta – dobroty, kterou si svět zamiloval.

Itálie, Parma II – světské památky v historickém centru
Publikováno: 7.4.2019
Téměř každé italské město se pyšní nejednou architektonicky zajímavou památkou. Výjimkou není ani Parma. Ve městě můžete na každém rohu objevit soukromý palác patřící některé ze zdejších zámožných rodin. Avšak my se dnes vydáme za nejnavštěvovanějšími památkami světské architektury v srdci města.

Itálie, Parma III – umělecké skvosty v historickém centru
Publikováno: 14.4.2019
Itálie je země, kde můžeme obdivovat mnoho kostelů z různých období. Samotná Parma jich má přes šedesát. Město nabízí návštěvníkům architektonický i gurmánský zážitek, který se dozajista neobejde bez návštěvy nějakého kostela. Sakrální stavby totiž lákají nejen na svou duchovní atmosféru, ale i umění. Pojďte s námi navštívit pár z nich a dozvědět se, jaké umělecké skvosty pod svými klenbami ukrývají.

Itálie, Parma – tady si pochutnáte
Publikováno: 6.7.2018
Máte rádi parmskou šunku a parmazán? Teď už určitě tušíte, že tyto dvě pochutiny se zrodily právě ve městě Parma. Téměř dvoutisícové město leží mezi Apeninami a Pádskou nížinou a je hlavním městem severoitalského regionu Emilia Romagna.

Itálie: Ochutnávka se značkou města Parma
Publikováno: 21.4.2019
Pokud zavítáte do regionu Emilia-Romagna či oblasti kolem města Parma, určitě neodoláte pokušení, které na vás v podobě známých delikates číhá. Zakousněte se spolu s námi do lahodných produktů. Okouzleni krásami Parmy jsme zamířili na jeden z mnoha statků, který nabízí zážitek nejen pro oči, ale hlavně pro chuťové a čichové smysly.

Itálie: Piacenza I – historické budovy a paláce
Publikováno: 5.9.2018
Ačkoli je město obchodním a industriálním centrem, sídlem plynárenských a ropných rafinerií a 2. světová válka zasáhla do jeho srdce, stále nabízí řadu krásných historických památek. V následujících řádcích nakoukneme do jeho centra a budeme se kochat místními architektonickými skvosty.

Itálie: Cremona – oddechněte si a ochutnejte speciality města
Publikováno: 3.10.2018
Cremona je místem, které omámí všechny vaše smysly. Viděli i dotkli jsme se nádherných architektonických skvostů, zaposlouchali se do nenahraditelných zvuků houslí, a tak nadešel čas podráždit i naše chuťové buňky. Ve městě totiž necítite jen vůni dřeva a barev z houslařských dílen, ale šiří se také ze stánků nabízejících místní speciality.

Itálie: Montecatini Terme I – léčivá síla vyvěrající ze země
Publikováno: 26.12.2018
Po krátké době vás opět pozveme na procházku do italského lázeňského městečka. Tentokrát se přesuneme do Toskánska, přesněji do jeho největšího a nejznámějšího lázeňského města, které navštívilo mnoho významných osobností. Luxus, odpočinek a únik od každodenní rutiny a povinností si můžete dopřát i vy, pokud navštívíte proslulé lázně Montecatini Terme.

Itálie: Salsomaggiore Terme II – lázeňské městečko na úpatí Apenin
Publikováno: 18.11.2018
Itálie je mimo jiné ideální destinací pro zdravotní turistiku. Zdejší lázně nejsou jen o teplých pramenech, vždy nabídnou i něco navíc, ať už jde o kulturní aktivity, nebo krásné prostředí. Pojďme tam teď spolu nahlédnout.


Souvisejicí fotogalerie

Itálie: Kouzelná města a městečka II
Když se řekne Itálie, každý si představí módu, umění, hudbu, nádherné památky, výjimečnou gastron...

Itálie: Kouzelná města i městečka
Když se řekne Itálie, každý si představí módu, umění, hudbu, nádherné památky, výjimečnou gastron...

Itálie: Starověká kráska – Řím
Pojďte se s námi podívat do srdce Itálie a vychutnejte si všechny známé stavby. Nezapomenutelná a...

Itálie, Bibione – moře na dosah
Pokud nechcete dlouho cestovat, ale máte rádi přímořskou atmosféru, tak ideálním místem pro vás j...

Itálie: Pompeje
Vítejte v Pompejích, ve městě, ktěré bylo chloubou římské říše a zaniklo živelnou katastrofou... ...

Lokace:

Česká republika
Kalendář akcí:

Partner:

Vyžaduje Adobe Flash Player

Partneři:

I díky vám jsme získali certifikát:

Dôveryhodná firma 2017

 

Průvodce:

Fotosoutěž:

Daleké kraje

1. 5. – 30. 6. 2019
1. cena:
Kniha Vltavské vyhlídky z Knižního klubu
2. cena:
Kniha Výlety podél Sázavy z Knižního klubu
1. cena redakce:
Voucher pro 2 osoby na 1 noc v pohádkovém hotelu Zámek Berchtold***
2. cena redakce:
50% sleva na nákup jízdenek kamkoli po Evropě se společností FlixBus

Aktuální stavy řek:

Aktuální informace o stavu vody na českých řekách můžete sledovat ZDE

Aktuality:

22.5.2019
V sobotu 1. června se Svatoplukovo náměstí v Nitře opět stane dějištěm oblíbené akce Festival chutí Nitranského kraje. Na náměstí a v přilehlých uličkách vyrostou stánky plné gastronomických specialit z nitranského regionu.
21.5.2019
Hořice na Jičínsku otevřely po 3,5 letech opravené muzeum s novou expozicí o těžbě, zpracování a využití pískovce. Oprava novorenesanční budovy z roku 1877 byla součástí česko-polského projektu. Otevřeno je denně kromě pondělí.
20.5.2019
Zveme vás na prohlídku rozária, kde najdete více než 800 odrůd kulturních růží a 80 druhů botanických růží v rámci akce Dny růží, která se uskuteční od 3. do 9. června.
Archiv aktualit

Důležité informace:

Informace a upozornění před cestovaním do zahraničí najdete ZDE.

Každý týden na facebooku nová soutěž o knižní ceny! Přidejte se a
soutěžte!

Destinace měsíce – ALBÁNIE:

Nejčtenější články:

Mobilní aplikace:

aplikácia Infoglobe

stiahnuť zadarmo pre Androidstiahnuť zadarmo pre iPhone

 

 

Interaktivní katalogy:

dnes:středa 22. 5. 2019
svátek:Emil