www.infoglobe.cz » Itálie, Lesignano de' Bagni I – vznik slavného Parmigiano Reggiano

Itálie, Lesignano de' Bagni I – vznik slavného Parmigiano Reggiano

Publikováno: 5.5.2019
Pokud jste neodolali chutím, které s sebou přináší návštěva okolí Parmy, určitě nevynechejte ani návštěvu farmy, kde vám představí proces vzniku parmazánu, který je neodmyslitelnou součástí italské gastronomie. My se nyní vydáme na jednu z těchto farem nedaleko městečka Lesignano de' Bagni, známého i svými termálními prameny.

Cestou krajem Emilia-Romagna jsme měli možnost ochutnat místní vína, sušenou šunku prosciutto a parmazán. Do obce Lesignano de' Bagni jedeme, abychom naše cestování obohatili poznatky o výrobě a chuti sýru Parmigiano Reggiano. Chceme poodhalit, v čem tkví jeho tajemství a jedinečnost.

míchání mléka, výroba parmezánu

Zastavujeme před soustavou malých domků s cihlovou nebo kamennou fasádou v části zvané Santa Maria del Piano. Tato rodinná firma se jako jedna z mnoha v okolí věnuje výrobě sýra známé značky Parmigiano Reggiano a nabízí i možnost nahlédnout do zákulisí tohoto procesu.

Za okny jedné z budov vidíme měděné kotle s mlékem. Dostáváme malé igelitové balíčky, z nichž vytahujeme plášť, roušku, igelitovou čepici a návleky. To vše kvůli hygieně během výroby.

míchání mléka, výroba parmazánu

S majitelem farmy vstupujeme do malé místnosti, kde dva muži zpracovávají kravské mléko na sýr. Činnost, kterou jsem několikrát mohla vidět i na našich salaších, když bača se svými pomocníky v zauzené tmavé kolibě na okraji lesa v kotlíku nad ohněm přeměňoval ovčí mléko na sýr. Tak to by tady asi neprošlo! Přísné zákony nám nevlékly tyto plastové skafandry a kvůli hluku strojů jsme slyšeli jen útržky výkladu.

míchání mléka, výroba parmazánu

Podle legendy pochází Parmigiano Reggiano už ze středověku (12. století), z přibližně 30 km vzdáleného městečka Bibbiano. Jeho výroba se brzy rozšířila do oblasti Parmy a Modeny. Historické dokumenty dokazují, že v 13. a 14. století byl již velmi podobný tomu dnešnímu. Chválu na něj dokonce najdeme v Dekameronu od Boccaccia (1348).

vybírání sýra, výroba parmazánu

Ale pojďme zpět k velkým měděným kotlům, kde se nepasterizované kravské mléko z ranního dojení míchá s tím z večerního. To bylo dosud uskladněné v kovových vanách za našimi zády. Parmazán se vyrábí pouze v období od 1. dubna do 11. listopadu. Do směsi se přidá iniciační kultura a mléko se zahřeje. Když obsah kyseliny mléčné dosáhne požadované úrovně, přidá se syřidlo. Povolená je pouze přírodní syrovátková kultura a syřidlo z telecích žaludků, takže pokud jste vegetariáni, parmazán není nic pro vás. Mléčnou směs šlehají nejprve strojem a potom ručně velkým šlehačem.

formování, výroba parmazánu

Během naší prohlídky hustá směs klesla na dno kotle a vytvořila velkou celistvou masu, kterou pak naberou do gázy. 100 kg vážící bochník rozřezali a následně pověsili. Dva batůžky budou dále směřovat do forem. Ani zbylá syrovátka z kotle nevyjde nazmar. Použije se jako krmivo pro selata, ze kterých se dělá chutná šunka Prosciutto di Parma.

namáčení, výroba parmazánu

Od velkých měděných koltů přecházíme do místnosti, kde se sýry lisují a formují v ocelových nebo plastových formách do známých zavalitých bochníků s průměrem 35–45 cm a tloušťkou 18–34 cm. Mezi formu a sýr se vloží ještě jedna forma, která na bochník vytlačí jméno sýru, datum výroby, značku kvality a prostor na pečeť.

namáčení, výroba parmazánu

Stojíme před nádržemi, do kterých se parmazán pár dní po výrobě na 15–20 dní namočí. Slaný roztok v nádrži, který je výhradně ze středomořské soli, se téměř úplně vsaje do sýru. Do středu parmazánu se sůl vstřebá po 8–9 měsících. Teprve po 14 měsících se sýry ochutnávají a třídí. Ty, které projdou testem, jsou značkové s logem Consorzio I. Slámově žluté až zlatohnědé bochníky naskládané těsně vedle sebe na dřevěných policích ve skladech zrají a tvrdnou do své podoby ještě tři roky. Následně pak mohou směřovat na pulty obchodů či stoly zákazníků.

zrání, výroba parmazánu

Nám to však stále nestačí! Chybí nám ještě jedna část tohoto příběhu, a tak směřujeme rovnou do stáje mezi krávy.

GPS: 44°39'13.4"N 10°18'46.9"E

 

Text a foto: Mgr. Anna Nociarová

Textová úprava: redakce

Překlad: Stanislava Waniová



Diskuze u článku (0)

Název: *
Obsah: *
Nick: *
E-mail:
Kontrolní číslo: *
* Povinná položka

Souvisejicí články

Itálie, Lesignano de' Bagni  II – cesta na farmu za parmezánem
Publikováno: 12.5.2019
Okouzlila vás historie, kultura, příroda či gastronomie italského regionu Emilia-Romagna? Tak doplňte skládačku cestovatelských poznatků o návštěvu farmy, kde začíná i končí příběh slavného sýra Parmigiano Reggiano.

Itálie, Langhirano – místo, kde se rodí Prosciutto di Parma
Publikováno: 28.4.2019
Určitě znáte nezaměnitelnou sušenou šunku Prosciutto di Parma. My jsme se do těchto tenkých plátků zakousli a vydali se na cestu severoitalským regionem Emilia-Romagna. Naším cílem byla místa výroby této speciality. Společně dnes nahlédneme do zákulisí výroby prosciutta – dobroty, kterou si svět zamiloval.

Itálie: Montecatini Terme I. – léčivá síla vyvěrající ze země
Publikováno: 30.12.2022
Po krátké době vás opět pozveme na procházku do italského lázeňského městečka. Tentokrát se přesuneme do Toskánska, přesněji do jeho největšího a nejznámějšího lázeňského města, které navštívilo mnoho významných osobností. Luxus, odpočinek a únik od každodenní rutiny a povinností si můžete dopřát i vy, pokud navštívíte proslulé lázně Montecatini Terme.

Itálie: Salsomaggiore Terme I. – od malé vesničky až po lázeňské město
Publikováno: 9.12.2022
Při cestování lze spojit příjemné s ještě příjemnějším, proto vás dnes zavedeme do lázní. Mezi množstvím italských lázeňských městeček, kde si můžete zregenerovat svou duši i tělo, jsme si vybrali Salsomaggiore Terme, nacházející se na úpatí Apenin v oblasti Emilia-Romagna.

Itálie: Cremona – oddechněte si a ochutnejte speciality města
Publikováno: 30.9.2022
Cremona je místem, které omámí všechny vaše smysly. Viděli i dotkli jsme se nádherných architektonických skvostů, zaposlouchali se do nenahraditelných zvuků houslí, a tak nadešel čas podráždit i naše chuťové buňky. Ve městě totiž necítite jen vůni dřeva a barev z houslařských dílen, ale šiří se také ze stánků nabízejících místní speciality.

Itálie: Cremona – město houslí
Publikováno: 15.9.2022
Kdo miluje hudbu, určitě toto město zná. Dnes se vydáme za slavnou houslařskou minulostí Cremony. Navštívíme několik památníků a představíme si některé osobnosti v čele se slavným básníkem Vergiliem, který zde studoval.

Itálie: Cremona – památky historického centra
Publikováno: 23.9.2022
Když se ocitnete v italském regionu Lombardie, určitě zavítáte do Milána, ale tento region ukrývá i další místa a městečka, která stojí za návštěvu. My jsme se vydali do města s nejvyšší středověkou věží v Itálii. Pojďte i vy s námi do historického centra malebné Cremony.

Itálie, Parma I – historie města
Publikováno: 31.3.2019
Nejznámější italské město regionu Emilia-Romagna, jehož název si spojujeme zejména s lahodnými chutěmi šunky či sýra, vám nabídne nejen gastronomické zážitky. Než ochutnáme delikatesy této oblasti, zakousneme se do poznávání bohaté historie a památek města Parma.

Itálie, Parma II – světské památky v historickém centru
Publikováno: 7.4.2019
Téměř každé italské město se pyšní nejednou architektonicky zajímavou památkou. Výjimkou není ani Parma. Ve městě můžete na každém rohu objevit soukromý palác patřící některé ze zdejších zámožných rodin. Avšak my se dnes vydáme za nejnavštěvovanějšími památkami světské architektury v srdci města.

Itálie, Parma III – umělecké skvosty v historickém centru
Publikováno: 14.4.2019
Itálie je země, kde můžeme obdivovat mnoho kostelů z různých období. Samotná Parma jich má přes šedesát. Město nabízí návštěvníkům architektonický i gurmánský zážitek, který se dozajista neobejde bez návštěvy nějakého kostela. Sakrální stavby totiž lákají nejen na svou duchovní atmosféru, ale i umění. Pojďte s námi navštívit pár z nich a dozvědět se, jaké umělecké skvosty pod svými klenbami ukrývají.

Itálie, Parma – tady si pochutnáte
Publikováno: 6.7.2018
Máte rádi parmskou šunku a parmazán? Teď už určitě tušíte, že tyto dvě pochutiny se zrodily právě ve městě Parma. Téměř dvoutisícové město leží mezi Apeninami a Pádskou nížinou a je hlavním městem severoitalského regionu Emilia Romagna.

Itálie: Ochutnávka se značkou města Parma
Publikováno: 21.4.2019
Pokud zavítáte do regionu Emilia-Romagna či oblasti kolem města Parma, určitě neodoláte pokušení, které na vás v podobě známých delikates číhá. Zakousněte se spolu s námi do lahodných produktů. Okouzleni krásami Parmy jsme zamířili na jeden z mnoha statků, který nabízí zážitek nejen pro oči, ale hlavně pro chuťové a čichové smysly.

Itálie, Modena I – historie města
Publikováno: 23.1.2019
Itálie je země vlnících se vrchů a rovin s nádhernými sceneriemi historických míst. Tentokrát vás zavedeme do malebné nížiny regionu Emilia-Romagna, kterou protéká řeka Pád. Naším cílem bude známé město Modena, které je spojeno mimo jiné i s úchvatnými hlasy jeho rodáků – Luciana Pavarottiho a Mirelly Freni.

Itálie, Modena – město, kde si pochutnáte
Publikováno: 21.6.2013
Staré etruské a později římské město leží nedaleko horského pásma Apeniny v severní části Itálie. Město je srdcem regionu Emilia Romagna a je ohraničeno řekami Panaro a Secchia.

Itálie: Modena II – srdce města
Publikováno: 30.1.2019
Modena je dnes známé průmyslové centrum Itálie, ale to jí nijak neubírá na kráse. Toto historické město – sídlo biskupa, univerzity, výroby balzamikového octa a vína – láká všechny návštěvníky. My se vydáme přímo na náměstí s katedrálou, které je od roku 1997 zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO.

Itálie: Modena III – muzeum Ferrari
Publikováno: 6.2.2019
Město bel canta (krásného zpěvu), hudby a divadla neláká jen milovníky umění, ale i ty, kteří milují hluk černých koní pod kapotou. Už od konce 19. století je Modena známá jako centrum strojírenství a následně výroby automobilů známých značek – Ferrari, De Tomaso, Pagani a Maserati. V následujících řádcích vás zveme k nahlédnutí do Museo Enzo Ferrari.


Souvisejicí fotogalerie

Itálie: Kouzelná města a městečka III
Když se řekne Itálie, každý si představí módu, umění, hudbu, nádherné památky, výjimečnou gastron...

Itálie: Kouzelná města a městečka II
Když se řekne Itálie, každý si představí módu, umění, hudbu, nádherné památky, výjimečnou gastron...

Itálie: Kouzelná města i městečka
Když se řekne Itálie, každý si představí módu, umění, hudbu, nádherné památky, výjimečnou gastron...

Itálie: Starověká kráska – Řím
Pojďte se s námi podívat do srdce Itálie a vychutnejte si všechny známé stavby. Nezapomenutelná a...

Itálie: Benátky – město na vodě
Hlavní město severoitalského regionu Benátsko nabízí turistům během celého roku nezapomenutelné z...

Itálie: Gargano, poloostrov v Apulii
Pobřeží poloostrova Gargano tvoří až 50 m vysoké vápencové útesy s vymletými jeskyněmi a bělostný...

Itálie - ostrov Ischia
Vodní terapie v přírodě zeleného ostrova, to je důvod, proč sem míří tisíce turistů. Účinky teplý...


Lokace:

Česká republika
Kalendář akcí:

Partneři:

I díky vám jsme získali certifikát:

Dôveryhodná firma 2017

 

Průvodce:

Fotosoutěž:

V tuto chvíli není žádná soutěž aktivní. Předchozí soutěže najdete v našem archivu soutěží.

Aktuální stavy řek:

Aktuální informace o stavu vody na českých řekách můžete sledovat ZDE

Aktuality:

27.3.2024
Ať vám Velikonoce přinesou hodně radosti, zdraví, klidu i splněných cestovatelských tužeb. Běžte se ve dnech volna projít do přírody a načerpejte novou energii.
1.3.2024
Klub slovenských turistů, Fakulta informatiky РEVŠ a OZ Karpaty Vás zvou na 38. ročník mezinárodního setkání expedičních turistů a netradičních cestovatelů EXPEDICE 2024.
15.1.2024
Novoroční číslo časopisu Krásy Slovenska přináší zajímavý rozhovor s geografem z Geografického ústavu Slovenské akademie věd  - RNDr. Jánem Hanušinem, CSc., pozve vás napříč Kubínskou holí na Oravské Maguře a představí tajemné Javorníky.
Archiv aktualit

Důležité informace:

Informace a upozornění před cestovaním do zahraničí najdete ZDE 

 

(včetně výskytu koronavirus COVID-19 i válečného konfliktu na Ukrajině).

.

Každý týden na facebooku nová soutěž o knižní ceny! Přidejte se a
soutěžte!

Nejčtenější články:

Mobilní aplikace:

aplikácia Infoglobe

stiahnuť zadarmo pre Androidstiahnuť zadarmo pre iPhone

 

 

Interaktivní katalogy:

dnes:čtvrtek 28. 3. 2024
svátek:Soňa
dnes:
čtvrtek 28.3.
6 °C
zítra:
pátek 29.3.
5 °C

TIP: Mobilní aplikace INFOGLOBE je pro vaše zařízení ke stažení ZDE.

X

TIP: Mobilní aplikace INFOGLOBE je pro vaše zařízení ke stažení ZDE.

X