Austrálie, Tasmánie – na druhý konec planety IV
Konkrétně se spolu podíváme na ostrov Bruny. Tento poměrně malý ostrov (jeho rozloha je pouhých 362 km2, ale na délku má přes sto kilometrů, takže nepočítejte s tím, že si jej zvládnete prohlédnout za den či dva) obývá nějakých šest set obyvatel. Původně zde samozřejmě bydleli domorodí Tasmánci, které během 19. století začali nahrazovat Evropané.
Ve dvacátých letech 20. století se ostrov stal známým pro své pláže, skvělé lokality na surfování, přírodní rezervace a několik historických památek. Turismus je dnes tím, co živí ekonomiku tohoto malého ostrova. Východnímu pobřeží dominují vysoké útesy, severu naopak krásné pláže u Dennes Pointu a Killory. Na jihu ostrova nevynechejte dnes již nefungující, ale zato okouzlující maják na Cape Bruny.
Maják byl postaven v roce 1838 poté, co se kolem mysu potopilo několik lodí. Služba na majáku byla drsná. Široko daleko nikdo nežil a spojení s okolním světem bylo minimální (teprve na začátku 20. století byl maják vybaven telefonem). Práce kolem udržování světla v noci vlastně musela být nepřetržitá (a byla špatně placená). Obsluha musela vědět, jak správně míchat oleje, aby bylo dosaženo co nejlepšího světla.
Nové technologie a elektrifikace znamenaly také změny v provozování majáku, který se čím dál více automatizoval, obsluha již nebyla potřeba a v srpnu 1996 světlo majáku zasvítilo naposledy.
Na ostrově Bruny si skutečně odpočinete. Místní cestovky zde nabízejí například třídenní výlet, který se nese v duchu jídla, vína a nádherných přírodních scenerií, včetně nakouknutí do divoké přírody. Jiný je speciálně zaměřen výhradně na jídlo – navštívíte například místní sýrárnu Bruny Island Cheese Co., která byla založena teprve v roce 2001. Její majitel (Nick Haddow) si dává na svých sýrech, které vyrábí jak z kravského, tak z kozího mléka, extrémně záležet. Sám totiž procestoval sýrařské velmoci jako Španělsko, Francii, Itálii nebo Velkou Británii, kde načerpal dovednosti zdejších mistrů. Sám pak vytváří sýry, které by byly pro Tasmánii typické. Inu, abyste se o pravdivosti jeho slov mohli přesvědčit, nezbývá nic jiného než ochutnat.
Sýrů se však můžeme nabažit i u nás. Více netradičním jídlem jsou pro nás ústřice, pro které se můžeme vydat například na ústřicovou farmu v severní části ostrova. Tam si je můžeme každý den (mezi 10.00 až 17.00) nakoupit čerstvé a chutné.
GPS: 43°12'14.6"S 147°23'10.7"E
Text: Maxim Kucer
Foto: Wikipedia.org: FSII, JJ Harrison, JJ Harrison (2), Reinhard Dietrich, JJ Harrison (3)
Diskuze u článku (0) |