Finsko: Ochutnáváme maso a ryby
Budete-li chtít ochutnat místní speciality, rozhodně nepočítejte s tím, že pár kilo shodíte, a připravte své chuťové pohárky na neobvyklé zážitky. Cizincům se občas může zdát, že Finové mají zvláštní chutě a dokážou zkombinovat nezkombinovatelné. Dnešní díl bude věnován masu a rybám.
Neobvyklé druhy masa
Maso a masné výrobky se těší celosvětově velké oblibě. Ve Finsku ale masožravcům zaplesá srdce nad širokým výběrem mas.
K dostání jsou typické a oblíbené druhy jako kuřecí, vepřové, hovězí či zvěřina. U zvěřiny se však ještě na chvíli zastavíme, protože se nejedná o klasického českého kance či jelena. Ve Finsku můžete sehnat takové speciality jako sobí maso (poronlihaa), losí maso (hirvenlihaa) či dokonce medvědí maso (karhunlihaa). Poslední uvedené je však přísně zakázáno vyvážet za hranice Finska. Nejoblíbenější ze zvěřiny je zde maso sobí, které zakoupíte nejčastěji v podobě sušené šunky či různých klobásek. Ceny „divokého“ masa se však pohybují celkem vysoko.
Sobi polární (kráva - laň, sobí býk, tele) už tady ale moc volně nežijí. Jsou chováni v domestikovaných velkých stádech, která různě migrují. Sob je chován pro všestranný užitek (maso, mléko, krev, kožešina, parohy, sport, dopravní prostředek).
Nejoblíbenější z „masa“ = párky
Ano, je to tak, i přes široký výběr různých druhů mas jsou zde světle růžové tlusté párky snad nejpopulárnějším pokrmem. Finové je milují a jsou schopní z nich uvařit různorodé omáčky či polévky, naplnit je sýrem a cibulí, nebo je prostě jen ogrilovat na roštu a podávat s kečupem a hořčicí. Narazíte na ně v každém větším či menším obchodě a k dostání jsou převážně ve velkých baleních. Jako ostatně všechny potraviny ve Finsku. Párek s hrachovou kaší (hernekeitto) je zde považován za národní pokrm. Oblibě se těší i další masné polotovary, jako například masové kuličky obvykle servírované s bramborami a hnědou omáčkou.
Baltské moře a tisíce jezer = velký výběr ryb
Finsko má skutečně vynikající podmínky pro rybolov, což se odráží také ve složení stravy místních obyvatel. Ve finských obchodech je téměř pravidlem pult s čerstvými rybami, kterému vévodí losos (lohi) v různých úpravách. Nakoupit můžete krásné čerstvé filety, za které zaplatíte téměř poloviční částku než v ČR, lososa uzeného, lososa marinovaného, lososa pečeného atd. Všeobecně oblíbená je krémová polévka z lososa. K dalším populárním rybám patří například pražené grundle či sleď naložený na několik způsobů.
Pokračování příště…..
Text/foto: PhDr. Josef Levý
Diskuze u článku (0) |
Vložit nový příspěvek