Finsko: Ochutnáváme pečivo a sladkosti
Ne vždy je ale tak zdravá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Budete-li chtít ochutnat místní speciality, rozhodně nepočítejte s tím, že pár kilo shodíte, a připravte své chuťové pohárky na neobvyklé zážitky. Cizincům se občas může zdát, že Finové mají zvláštní chutě a dokážou zkombinovat nezkombinovatelné.
Dnešní díl je věnován finskému pečivu a sladkostem:
Na své si tentokrát přijdou mlsné jazýčky, neboť následující řádky budou věnovány nejen převážně zdravému finskému pečivu, ale také typickým sladkostem, na které můžete ve Finsku narazit. Ať už se jedná o různé druhy sladkého pečiva či cukrovinek.
PEČIVO: CHLÉB S DÍROU A KARELSKÉ PIROHY
Nad běžným finským pečivem by zajásal kdejaký nadšenec zdravého životního stylu. Budete-li chtít ochutnat typické finské pečivo, zapomeňte na nadýchané bílé houstičky. Různé druhy houstiček a chlebů jsou zde vyráběny z velkého podílu žitné mouky a oproti klasickým českým houskám jsou tedy o hodně tmavší a placatější s výraznou chutí obilnin.
Nejoblíbenější je zde kulatý chleb s dírou uprostřed, taktéž vyrobený převážně z žitné mouky. Díra v chlebu zůstává jako památka na doby minulé, kdy se pečivo peklo jen jednou za čas a „bochníky“ se uskladňovaly navlečené na dřevěné tyči. Většina druhů běžného pečiva se prodává v plastových sáčcích po více kusech, které jsou prakticky předem rozřízlé napůl.
Dalším typickým pekárenským produktem je laponský chléb, který se od chleba však vzhledově dosti odlišuje. Vypadá spíše jako pšeničná placka s malými dírkami.
Velmi oblíbené jsou karelské pirohy, pečené z tenkého žitného těsta a plněné rýžovou či bramborovou kaší. Pirohy, které vám na první ochutnání možná přijdou zvláštní, je možné samotné, rozpečené v troubě. Finové však upřednostňují jejich konzumaci společně s pomazánkami, šunkou, sýrem či zeleninou, podobně jako český chlebíček.
Sladkosti s vůní kardamomu a skořice
Nejoblíbenějším sladkým pečivem je bezesporu pulla, neboli sladká bulka která má snad tisíc různých podob. Chutí i tvarem vám bude připomínat zmenšeninu českého mazance či anglického hot-cross bun. Po zakousnutí však ucítíte velmi kořeněnou chuť, kterou této pochoutce dodává kardamom. Kardamom je ve Finsku nejpoužívanějším sladkým kořením a narazíte na něj snad ve všem, co obsahuje cukr a mouku.
Popularitě se ve Finsku těší také pečivo munkki. Munkki je v podstatě česká kobliha obohacená o kardamom a obalená ve skořicovém cukru. Častěji se prodává bez náplně, můžete ale narazit i na druhy plněné marmeládou.
Cukrovinky sladké i slané
Bonbony a cukrovinky se těší ve Finsku velké oblibě. Zdejším chutím vládne lékořice a cukrovinky s její příchutí najdete ve Finsku na každém kroku.
Vskutku zvláštní a typickou pochutinou jsou slané lékořicové bonbony (salmiakki), které Finové zbožňují, ale málokterý cizinec je zvládne vychutnat až do konce.
Pokračování příště...
Text/foto: PhDr. Josef Levý
Diskuze u článku (0) |