Itálie: Ochutnávka se značkou města Parma
Město Parma jistě potěší každého milovníka kultury i umění, avšak jeho okolí je rájem pro gurmány a vinaře. Přibližně po půlhodině cesty nás značky nasměrovaly na statek Casale del Groppone a k vinařství Ariola.
Otevírá se před námi scenerie podobná snu, který se mi vynořuje vždy, když zavřu oči a představím si relax uprostřed zvlněné severoitalské krajiny. Vysoké cypřiše lemují cestu k parkovišti. Kolem terakotovo-kamenné vily se do dálky rozpíná vinice a ve vzduchu voní květiny.
Nacházíme se v městečku Calicella di Pilastro. Stojíme u velkého statku Casale del Groppone nad historickými vinnými sklepy typického parmského venkovského panství. Toto místo slouží výhradně k prodeji a ochutnávce vín a typických výrobků Parmy. Nabízí speciální programy pro skupiny i jednotlivce. Můžete zde navštívit sýrárnu na výrobu parmazánu, závod na výrobu šunky prosciutto, vinné sklepy či vinohrady, ale i kulturní památky v okolí s odborným výkladem místních průvodců. Toto místo je ukázkou toho, jak Italové skutečně umí vytěžit ze všeho maximum.
Sen se stává skutečností, na rozlehlé lodžii s výhledem na nádhernou krajinu nás čekají talířky s pěti druhy masa a parmazánem. Čichové buňky jsou už dokonale podrážděné, sliny se sbíhají na jazyku a nám nezbývá než zapojit i další smysl a konečně se zakousnout a ochutnat tyto proslulé pochoutky.
Syrové maso se nazývá i prosciutto crudo, ale vařená šunka prosciutto cotto. Oblíbené je i Prosciutto San Daniele, které potírají výraznějšími druhy koření – je trochu tmavší a sladší, s vypáleným znakem SD. Sandanielská prasátka se chovají venku, proto je jejich maso libovější než z parmských prasat, navíc je obohaceno o příchuť žaludů, kterými se živí. Tato šunka je však oproti parmské dražší, neboť její produkce je menší.
Podoby podávání prosciutta jsou různé. V Itálii se podává buď natočené na silných slaných tyčinkách – grissini, nebo chřestu jako předkrm. Ale šunka se tu jí i v kombinaci s cukrovým melounem, na pizze i jako dekorace různých jídel, chlebíčků a baget. Slavný je také salát Caprese, kde je kromě prosciutta čerstvá mozzarrela, rajčata a bazalka.
Nakrájet šunku na tenoučké plátky, přes které prosvítají sluneční paprsky, je nejdůležitější umění. Vyžaduje to speciální nůž i zručnost řezníka či kuchaře. Plátky tenoučké jako papír dávají nejlépe vychutnat jemnost a chuť sušené šunky, ale i na to jsou již dnes stroje.
Způsobů přípravy prosciutta je opravdu hodně, ale nám prozatím postačí i tyčinky a parmazán. Nejdůležitějším doplňkem k jídlu v Itálii je víno. A protože jsme přímo nad vinicemi, ochutnali jsme i několik místních odrůd, které se pyšní světovými oceněními. Zvěsti o těchto produktech skutečně nelhaly a omámeni vůní i chutí nás to táhlo k nákupu.
S naprostou spokojeností a dobrou náladou opouštíme království tradičních italských chutí. Vracíme se zpět mezi planiny a kopce, na kterých můžete objevit dokonale zachované příklady nádherné středověké architektury. Hrady, které vyprávějí své příběhy, tu stojí jako symboly moci pánů, kteří zde kdysi vládli. Ani ne 10 minut cesty autem je malebná vesnička Torrechiara, nad kterou ční hrad Castello di Torrechiara. Opačným směrem od statku to máte stejně daleko k druhému zajímavému hradu – Felinu. Tento středověký skvost kromě pohledu do historie nabízí k vidění i Muzeum salámů.
Pokud vás zajímá, jak vzniká prosciutto, přečtěte si naše zážitky i za týden.
GPS: 44°40'32.5"N 10°16'27.5"E
Text a foto: Mgr. Anna Nociarová
Textová úprava: redakce
Překlad: Stanislava Waniová
Diskuze u článku (0) |
Vložit nový příspěvek