Jamajka, Appleton Estate – rumová senzace
Pozemek o jedenácti tisících hektarech se nachází v údolí Nassau Valley a poskytuje neskutečné prostory pro pěstování vlastní cukrové třtiny, která zde navíc má přímo ideální podmínky. Právě proto mají jejich rumy označení „Terroir“, což znamená soubor unikátního počasí, půdy a geografického vymezení, stejnou kvalitu rumu tedy nikde jinde nezískáte. Zajímavostí také je, že na kvalitu tu od roku 1997 dohlíží master blenderka Joy Spence, což je první žena, které byla tato pozice svěřena.
Appleton Estate nabízí možnost prohlídky, která návštěvníky postupně provede jednotlivými fázemi výroby rumu. Jako první je nutné vypěstovat cukrovou třtinu, která se po sklizni omyje a rozemele, díky čemuž se z ní dostane sladká šťáva, ze které se dále vyrábí třtinový cukr. Při jeho výrobě vzniká ale také melasa, která projde destilací a posléze se už v podstatě samotný rum nechává uzrát v různých typech sudů.
Náštěvníci uvidí i hodně starý způsob rozemílání cukrové třtiny. A to pomocí „Paze“, což je oslík, který je přivázaný k malému „mlýnku“. Jak chodí kolem dokola, tak mlýnek třtinu drtí a zachytává šťávu. V areálu je ale k prohlédnutí i pozdější technologie.
Proces destilace je v Appletonu také zajímavý, neboť svou produkci vyrábějí v pěti měděných kotlích, kdy každý má obsah skoro 19 tisíc litrů. Ty součástí prohlídky nejsou, což ale plně vynahradí obrovský sklad sudů se zrajícím rumem, kde se mísí příjemný chládek a zvláštní vůně dřeva a rumu.
Poslední zastávkou celé prohlídky je ochutnávka produktů Appleton Estate, což je pro mnohé zároveň i ta nejpříjemnější fáze. Málokdo tak odejde bez nějaké té tekuté památky na Jamajku, což by ostatně byl velký hřích…
GPS: 18°09'56.2"N 77°43'43.3"W
Text a foto: Karolína Hrušková
Diskuze u článku (0) |
Vložit nový příspěvek