Mauricius – čaj, vanilka a rum
První místem je čajová továrna firmy Bois Cheri, která přináší pohled nejen na historii čaje, ale i přímý náhled do továrny. Čajová cesta začíná na čajových plantážích všude kolem. Natrhané lístky jsou poté v pytlích převezeny a čeká je čtyřstupňový proces: 1. zavadnutí, 2. svinování a sekání, 3. fermentace a za 4. sušení. Nasušená směs se dále ochutí či se rovnou pytlíkuje. Posledním krokem je pak samotné zabalení do krabičky.
Po prohlídce výroby následuje i ochutnávka, kdy firma Bois Cheri nabízí hned několik druhů čaje – klasický černý a od něj odvozené příchutě jako je bergamot, kokos, vanilka nebo karamel.
Od čaje se dále obvykle směřuje do přírodního parku La Vanille, který má s vanilkou ale opravdu společné jen jméno. Jde ale o zastávku, která dokáže poskytnout pohled na mauricijskou přírodu včetně obřích želv nebo vyhynulého doda, nelétavého ptáka, kterému se také říká blboun nejapný.
Vanilka je ale pak jednou z hlavních atrakcí areálu koloniálního domu Le Saint Aubin. Ovšem nejdříve stojí za zmínku i drobná rumová továrna stejného jména, kam můžete vyrazit jak na prohlídku, tak ochutnávku. Rum je celkově na ostrově velmi populární díky dlouze se táhnoucím polím cukrové třtiny a k porovnání s malovýrobou může posloužit i o něco větší rumová továrna The Rhumerie de Chamarel.
A teď již k samotné vanilce aneb k budově La Maison de la Vanille, kde je krátkým dokumentem vysvětlen proces růstu vanilky a stejně tak jsou představeny některé z používaných nástrojů jako je např. měřidlo na její délku, podle kterého je následně rozdělena do boxů. Produkty se samozřejmě dají i zakoupit, ale na samotné vanilkové pole je zakázán přístup, přece jen si své voňavé zlato pečlivě hlídají.
GPS: 20°30'03.1"S 57°32'42.4"E
Text a foto: Karolína Hrušková
Diskuze u článku (0) |