Nizozemsko – kuchyně, svátky a kultura
V Nizozemsku mají velmi podobné svátky, jako máme tady v Čechách. Vánoce se tu slaví 24. a 25. 12, obdoba Mikuláše tu vychází na 5. 12., kdy děti dostávají dárky ve dřevácích za básničku. Dále se zde slaví osvobození města Leiden (1574) nebo den princů (3. 9.). Pro turisty je velmi oblíbené datum 2. 9., kdy probíhá den otevřených dveří muzeí a historických památek a vstupy jsou většinou zdarma. Přes léto v Amsterdamu probíhá festival klasické hudby Grachten, v Haagu jazzový festival či festival popové hudby. Mnoho turistů do Nizozemska míří za festivalem květin Keukenhof, což je největší kolekce cibulovitých rostlin na světě.
Nizozemská kuchyně je spíše jednodušší a není ničím zase až tak výjimečná. Avšak pokrmy jsou mezi turisty velmi oblíbené, jsou chutné a zasytí. Velmi často se používá mnoho koření k dochucení. Nejvíce se konzumují ryby, zvěřina a steaky. K příloze se používá zelenina, rýže nebo brambory. Jaká typická jídla při návštěvě ochutnat?
- Hutspot – dušené hovězí maso, mrkev, brambory a cibule, jedná o národní jídlo.
- Mosselen – škeble, které se jedí s chlebem či hranolky.
- Kroketten – bramborové krokety, povětšinou se jedí se smaženou rybou.
- Rijstafel – ostrý a pálivý pokrm, který se servíruje s rýží a polévkou, původem je tento pokrm z Indie.
- Bitterballen – smažené kuličky z brambor, většinou se konzumují s pivem.
- Poffertjes – obdoba našich vdolečků, jen menších rozměrů, jedí se s máslem a cukrem.
- Stamppot – šťouchané brambory s kapustou a párkem či vepřovou pečení.
Cenově vyjde polévka a 2. chod okolo 20 eur (v Amsterdamu cca 25 eur). Levněji vyjde tzv. eetcafé, což je kavárna, kde se prodává jídlo jako nabídka dne a ceny se pohybují cca 8–17 eury. Pokud chcete ještě více ušetřit, můžete zajít do místních supermarketů.
Po jídle mají místní rádi čerstvou kávu. V restauracích nebo domácnostech povětšinou dostanete černou kávu a konvičku kondenzovaného neslazeného mléka. Pivo (světlý ležák) je u zdejších také velmi oblíbené. Nejznámější pivo je Amstel, Heineken či Grolsch. Typickým tvrdým alkoholem je Jenever, který je dost podobný anglickému ginu, jen je o něco málo slabší. Pije se buď samotný, nebo s citronem či černým rybízem.
Nizozemsko je také typické svými sýry. Myslím, že je to moc fajn nápad na nákup suvenýrů pro vaše blízké. Sýry se v Nizozemsku vyrábějí už přes 1000 let.
GPS: Haag 52°04'50.7"N 4°18'45.7"E
Text: Martina Koşar
Foto: Martina Koşar, Pixabay
Diskuze u článku (0) |
Vložit nový příspěvek