Polsko – svátky, kuchyně a tradice

Polsko je katolická země, kdy dříve téměř 97 % obyvatelstva chodilo pravidelně do kostela. Dnes je tomu trošku jinak a mladší ročníky už nejsou tak věřící jako jejich rodiče nebo prarodiče. Přesto se však ve městech stále koná mnoho křesťanských akcí, děti mají ve školách volitelnou výuku náboženství, v některých školách dokonce chodí 2× ročně na mše.
Co se svátků týče, tak s vírou souvisí oslava Velikonoc a Vánoc. Tyto dva svátky jsou v Polsku velkolepé. Velikonoce začínají 40denním půstem, stejně jako u nás. Půst končí tak, že křesťané si nechají v kostele posvětit košík s jídlem (chléb, sůl, pepř, klobásy atd.) a poté mohou jít slavit. Oslavy jsou dost spojené s jídlem, kdy se nejvíce jedí koláče a beránek. Také se tu zdobí vejce. Vánoce v Polsku patří pochopitelně mezi nejoblíbenější svátky vůbec. Ke štědrovečerní večeři by mělo být celkem 12 chodů – ryby, boršč, kisel, dezerty atd. Pod ubrus se dává seno, což je symbol narození Ježíše.
Polská kuchyně je relativně rozmanitá. Najdeme tu recepty středoevropské, ale i skandinávské kuchyně. Mezi tradiční a typické pokrmy polské kuchyně patří bezpochyby pirohy. Pirohy jsou podobné jako naše knedlíky, ovšem placaté. Někdy je náplň (maso, houby, špenát, sýr a jiné) uvnitř, jindy jsou tím pirohy posypané. Mezi další typický polský pokrm patří určitě klobásy různého typu. Každý region, oblast nebo město má prakticky své klobásy, které chutnají a vypadají jinak.
Dále v Polsku můžete také ochutnat bigos či nakládačky na různé způsoby. Oblíbenou přílohou bývají brambory, lesní houby, kysané zelí, ryby či mléčné výrobky.
V Polsku jsou velmi oblíbené i polévky, které se obvykle jí s chlebem:
- barszcz (neboli boršč) – polévka z červené řepy, složením dost podobná ruské
nebo ukrajinské
- czernina – polévky z kachního vývaru a krve, název polévky je odvozen od její černé barvy
- krupnik – polévka s bramborami, kroupami a masem
- chlodnik – polévka ze smetany a zeleniny, obvykle se podává studená
- žurek – něco jako naše kyselo, polévka z chlebového kvásku
- flaki – dršťková polévka
Některou určitě ochutnejte!
Poláci si také potrpí na sladkosti a dezerty různého typu. Pokud budete v Polsku, určitě zavítejte do nějakého většího supermarketu a běžte se mrknout, jaké sladkosti se tu prodávají, možná budete mile překvapeni.
GPS: (varšavské letiště) 52°10'17.1"N 20°58'31.2"E
Text: Martina Koşar
Foto: Martina Koşar, Pixabay
Diskuze u článku (0) |
Vložit nový příspěvek
Souvisejicí články

Polsko, solný důl Wieliczka III – druhá polovina turistické trasy podzemím

Polsko, Wieliczka – historie nad zemí

Polsko – na běžkách v Jizerských horách

Polsko, Osvětim I.: místo, kde tuhne v žilách krev

Polsko, Osvětim II: Konečné řešení židovské otázky

Polsko, Svídnice a Jawor – kostely Míru

Polsko, Varšava – zapomenuté město

Polsko, Wrocław – bývalé sídlo knížete Vratislava I

Polsko, Zakopane – hory, které máme prakticky za rohem

Polsko: Krakov, židovské město Kaziměř

Polsko: Unikátní solný důl Velička (Wieliczka)
Souvisejicí fotogalerie

Polsko: Přírodní i kulturní klenoty Malopolského vévodství

Polsko: Velička (Wieliczka) – solné doly
Lokace:

Česká republika
Partneři:
Průvodce:
Fotosoutěž:
Příroda – mezi snem a skutečností
Aktuální stavy řek:
Aktuality:
Důležité informace:
Informace a upozornění před cestovaním do zahraničí najdete ZDE.
Destinace měsíce – ANDORRA a VATIKÁN:
TIPY NA VÝLETY V ANDOŘE A VE VATIKÁNU:
Andorra – malá země v srdci velkých hor
Itálie, Řím – výlet mimo hlavní sezonu II – Vatikán
Vatikán – katolická enkláva I.
Vatikán – katolická enkláva II.
Vatikán – katolická enkláva III.
Řím aneb procházka "Věčným městem"
FOTOGALERIE
Vše důležité, co byste o Andoře měli vědět, najdete zde a o Vatikánu zde.