Polsko, Żywiec – návštěva pivovaru z dob monarchie
Z historie
Pivovar Żywiec byl od počátku ve vlastnictví rodu Habsburků. Za otce zakladatele se považuje rakouský arcivévoda a cieszynský princ Albrecht Frederick Rudolf Dominik Habsburg. Pivovar vznikl na místě již stojícího lihovaru. Výstavbou ledárny, ječných a sladových sýpek, sušárny, laboratorní budovy, hlavní budovy, haly strojovny, chladírny, kotelny s charakteristickým komínem, komor s mrazírnou, bednárnou a dalšími administrativními a přístavními budovami vznikl unikátní pivní komplex, který je schopen vyrábět miliony hektolitrů piva ročně. Časem se areál rozšířil o další pozemky, kde se nacházely i prameny Leśnianky, které vyvěraly zpod pohoří Skrzyczne.
Díky postupně doplňovaným zařízením, například třídiče ječmene (1877), zařízení na filtrování piva během plnění do lahví (1894), chladicí jednotky Linde (1894), pivnice Ringhofer (1898) nebo moderní linky na zpracování lahví (1923), se pivo Żywiec stalo nejprodávanějším, nejpopulárnějším a stále velmi kvalitním nápojem. Následník – synovec arcivévoda Karel Štefan Habsburg – započal zahraniční export, který ve velké míře přispěl k dalšímu rozvoji pivovaru. Během druhé světové války byl pivovar převzat třetí říší, sice změnil název, ale receptura zůstala zachována. Pivo se vařilo výhradně jen pro potřeby německé armády až do dob osvobození, resp. znárodnění tehdejší komunistickou vládou.
Po přelomových letech začal soudní spor původních majitelů s Polskem, který skončil mimosoudním vyrovnáním v roce 2005. V devadesátých letech minulého století se podobně jako hurbanovský pivovar stal součástí nizozemské pivovarnické společnosti Heineken. V současnosti se skupina Żywiec skládá kromě pivovaru ve stejnojmenném městě i z dalších pivovarů, a to Elb (Elblag), Leżajsk (Leżajsk), Warka (Warka) a Brack (Cieszyn).
Lahodné pivo
Místní pivovar vyrábí několik značek i druhů piva. Největší míru zastoupení mají světlé ležáky, které se zde vaří již přes 160 let. Základem je horská pramenitá voda a tradiční přírodní metody zpracování. V nabídce nechybí ani řemeslná piva, pivní speciály, IPA, Americké pšeničné pivo, Porter, Saison, kvasná piva, APA, Bock, dokonce i pivní šampaňské vyráběné z kvasinek šampaňského.
Tradičním poznávacím znamením tohoto oblíbeného piva je nejen název, ale i historické logo, na kterém je vyobrazen muž a žena tančící „krakovský“ tanec. Oblečení reprezentuje zdejší lidové umění a korunka uprostřed páru znázorňuje krakovský erb. Tato tradiční etiketa vznikla v roce 1956, kdy se začal Żywiec vyvážet do USA.
Pivní turismus
Kromě kvalitního piva nabízí pivovar i turisticky atraktivní prohlídky. Můžete absolvovat exkurzi po pivovaru, pokochat se zajímavou historií i exponáty v místním pivním muzeu s množstvím interaktivních prvků a samozřejmě na závěr každé takové prohlídky nechybí ochutnávka či návštěva prodejny se suvenýry.
Zároveň se během nevšední pivní pouti dozvíte i mnoho zajímavostí, například, že do 80. let 20. století se pivo Żywiec skladovalo výhradně v dřevěných sudech, také že si pivovar razil vlastní minci, která sloužila na odměňování zaměstnanců (mince se daly vyměnit za pivo v místních hospodách), i o velkém důrazu na marketing a budování značky ve světovém měřítku.
Pivovar samozřejmě není jedinou atrakcí města Żywiec, takže se sem za týden zase vypravíme.
GPS: 49°39'48.0"N 19°10'26.8"E
Text a foto: Oskár Mažgút
Překlad: Stanislava Waniová
Diskuze u článku (0) |