Běžky - mazání
Voskování lyže na bruslení je jednoduché. Maže si vždy skluzovým voskem s parafínem. Při lyžování jde o co největší skluz, tudíž se odrážíme přes hranu a nemusíme mít stoupavý vosk. Když chceme tyto lyže navoskovat, musíme nejdříve odstranit starou vrstvu vosku, k čemuž použijeme smývač, který bez problému seženete v obchodech, ve kterých se prodávají lyže. Po očištění skluznice měděným kartáčkem otevřeme póry skluznice, poté naneseme parafín a zažehlíme. Před mazáním je třeba lyže dostatečně prohřát, aby se vosk dobře vstřebal. Po zaschnutí přebytečný vosk stáhnete a rozleštíte nylonovým kartáčkem nebo mohairovým hadříkem.
Mazání lyží určených pro klasiku je poněkud složitější. Základem mazání je opět odstranění starých vosků. Na špičku a patku lyže se nanáší skluzový vosk, na stoupací komoru (pod botou) se maže vosk stoupací. Tento vosk se prodává ve více variantách, které se liší složením podle teploty sněhu. Na komoru použijeme stoupací, buď tuhý vosk nebo klister. Klistry se používají na hrubozrnný, mokrý a zmrzlý sníh dle teplot a struktury krystalů sněhu. Tuhý vosk je potřeba rozetřít korkem, klister pak špachtlí. Délka stoupací komory se liší podle váhy lyžaře a typu sněhu. Když vám bude běžka podklouzávat, je dobré tuto plochu rozšířit a pokud vám lyže naopak nepojede, plochu zmenšete.
P.Faustus
Diskuze u článku (0) |
Vložit nový příspěvek