www.infoglobe.cz » Itálie, Langhirano – místo, kde se rodí Prosciutto di Parma

Itálie, Langhirano – místo, kde se rodí Prosciutto di Parma

Publikováno: 28.4.2019
Určitě znáte nezaměnitelnou sušenou šunku Prosciutto di Parma. My jsme se do těchto tenkých plátků zakousli a vydali se na cestu severoitalským regionem Emilia-Romagna. Naším cílem byla místa výroby této speciality. Společně dnes nahlédneme do zákulisí výroby prosciutta – dobroty, kterou si svět zamiloval.

Po návštěvě historických míst jsme zamířili do méně známého městečka Langhirano. Donedávna jsme netušili, že existuje. Milovníci dobrého jídla, ho však řadí mezi města, která se vyplatí navštívit. Každý rok se zde koná festival šunky, která tu má i své muzeum.

závod na zpracování šunky - Salumifico Massimo (Langhirano)

Zastavili jsme na okraji městečka u čtyřpodlažní budovy terakotové barvy s úzkými okny. Pod větvemi stromů u vstupu je nenápadná směrovací tabulka s nápisem Salumificio Massimo. Na tomto klidném místě se nám po chvíli odhalí tajemství údolí Langhirano a výroby slavné parmské šunky Prosciutto di Parma.

Údolí Langhirano leží přímo v srdci oblasti výroby parmské šunky (mezi Via Emilia a korytem řeky Enza nedaleko Parmy). Její znak se smí vypalovat pouze v této oblasti. Na území mezi řekami Taro a Baganza najdete ty správné řezníky a ideální klima pro vznik proslulé delikatesy.

šunka v chladničce, Salumifico Massimo (Langhirano)

Italové vytvořili jméno značce, jejíž kvalita tkví jen a jen v tom jedinečném vzduchu mezi Alpami a Středozemním mořem, který masíčko suší. Prosciutto není jen výmysl dnešní doby, tato pochoutka má za sebou i dlouhou historii. Šunka byla známa již v době antického Říma, kdy Hannibal (217 před Kr.) přišel do Parmy a byl přivítán jako osvoboditel. Ocenil, když mu obyvatelé na oslavu připravili vepřovou kýtu, která byla konzervovaná v soli v dřevěných nádobách. Objevení této receptury bylo ovlivněno i přítomností zdroje soli v blízkosti Parmy (například Salsomaggiore).

Abychom se dozvěděli více o zpracování masa, navštívili jsme místní závod, kde nám ukážou různé fáze výroby a zrání prosciutta. Vystoupáme do prvního patra rodinné firmy na výrobu Prosciutto di Parma, kde se zpracovává maso.

sušení prosciutta, Salumifico Massimo (Langhirano)

Tradičně se šunka vyrábí z vepřové nebo kančí kýty. Jemné, měkké, nasládlé a tučné maso mají prasata díky tomu, že je krmí kukuřicí, ječmenem a zejména syrovátkou, která vzniká při výrobě parmazánu. Tato zvířata jsou narozená a chovaná jen ve speciálních chovech v deseti krajích střední a severní Itálie. Dva chlapi odstraní kůži a tuk, pak je vystřídá sůlmistr, který nanese tenkou vrstvu mořské soli, a to zejména na místa krevních sraženin. Dnes pomáhá technika a my se seznamujeme s jediným strojem, který se v této místnosti nachází. Slouží k rolování šunky, čímž z ní vytlačuje krev a tekutiny tak, aby se nepoškodila kost.

zrání posciutta, Salumifico Massimo (Langhirano)

Když zde stehýnka „namasírují“, šoupnou je do chladu (2 °C) s vlhkostí 90 %. Celá chladicí místnost je plná regálů, kde leží šunky. Na opačné straně se nám otevírají dveře do místnosti, kde už šunky visí jedna vedle druhé. V těchto prostorách probíhá tři měsíce umělé sušení, při kterém se zabijí všechny bakterie a šunka ztratí nejvíce ze své hmotnosti.

zrání prosciutta, Salumifico Massimo (Langhirano)

Šup s ní pak o patro výš, kde je sušena místním vzduchem. Sušení masa na vzduchu patřilo k nejrozšířenějším způsobům konzervace, a to zejména v jižanských zemích, kde jsou vysoké letní teploty. Sušené maso, patří díky své specifické chuti ke gurmánským lahůdkám dodnes. Zrání masa na vzduchu trvá alespoň devět měsíců, větší kýty zrají i dva roky. Staré receptury mluví o ruční práci nakládání a ošetřování masa v zimě. Největším uměním bylo uhlídat proces zrání. Pokud bylo příliš teplo a vlhko, maso se zkazilo. Pokud bylo příliš chladno a sucho, stalo se totéž. Ideální bylo něco mezi, dostatečně vlhko a chladno. Proto se to nedalo dělat v létě.

ochranná značka Prosciutto di Parma, Salumifico Massimo (Langhirano)

Z vrchních pater se přesouváme do vlhkého sklepa, kde v několika vysokých místnostech visí na dřevěných tyčích nad sebou celé zrající kýty. Toto vlhké prostředí je náchylné i na plísně, proto se maso natře vrstvou sádla a tajnou směsí koření (např. sůl, cukr, pepř, muškátový ořech, koriandr a hořčičná semínka). Dřevo, ze kterých jsou vyrobené trámy, dodává masu další sladkost. Zde se dostanete ke kýtám šunky na blízkost kousnutí a můžete vstřebávat sladkou vůni, která určuje kvalitu. Tato šunka získala i evropskou známku ochrany původu (Protected Designation of Origin – PDO), což znamená, že jsou vyráběny podle tradiční receptury regionu.

prosciutto na prodej (Langhirano)

Když se projdete alejí kýt s vypáleným znakem Parma, vaše čichové a chuťové buňky určitě nezůstanou klidné, proto prohlídka záměrně končí v obchůdku. Zabalené a známkou původu označené kusy čekají, že jste neodolali příběhu a odnesete si šunku domů. Odolali byste?

GPS: 44°36'46.1"N 10°16'03.8"E

 

Text a foto: Mgr. Anna Nociarová

Textová úprava: redakce

Překlad: Stanislava Waniová



Diskuze u článku (0)

Vložit nový příspěvek


Souvisejicí články

Itálie, Lesignano de' Bagni  II – cesta na farmu za parmezánem
Publikováno: 12.5.2019
Okouzlila vás historie, kultura, příroda či gastronomie italského regionu Emilia-Romagna? Tak doplňte skládačku cestovatelských poznatků o návštěvu farmy, kde začíná i končí příběh slavného sýra Parmigiano Reggiano.

Itálie, Lesignano de' Bagni I – vznik slavného Parmigiano Reggiano
Publikováno: 5.5.2019
Pokud jste neodolali chutím, které s sebou přináší návštěva okolí Parmy, určitě nevynechejte ani návštěvu farmy, kde vám představí proces vzniku parmazánu, který je neodmyslitelnou součástí italské gastronomie. My se nyní vydáme na jednu z těchto farem nedaleko městečka Lesignano de' Bagni, známého i svými termálními prameny.

Itálie, Parma I – historie města
Publikováno: 31.3.2019
Nejznámější italské město regionu Emilia-Romagna, jehož název si spojujeme zejména s lahodnými chutěmi šunky či sýra, vám nabídne nejen gastronomické zážitky. Než ochutnáme delikatesy této oblasti, zakousneme se do poznávání bohaté historie a památek města Parma.

Itálie, Parma II – světské památky v historickém centru
Publikováno: 7.4.2019
Téměř každé italské město se pyšní nejednou architektonicky zajímavou památkou. Výjimkou není ani Parma. Ve městě můžete na každém rohu objevit soukromý palác patřící některé ze zdejších zámožných rodin. Avšak my se dnes vydáme za nejnavštěvovanějšími památkami světské architektury v srdci města.

Itálie, Parma III – umělecké skvosty v historickém centru
Publikováno: 14.4.2019
Itálie je země, kde můžeme obdivovat mnoho kostelů z různých období. Samotná Parma jich má přes šedesát. Město nabízí návštěvníkům architektonický i gurmánský zážitek, který se dozajista neobejde bez návštěvy nějakého kostela. Sakrální stavby totiž lákají nejen na svou duchovní atmosféru, ale i umění. Pojďte s námi navštívit pár z nich a dozvědět se, jaké umělecké skvosty pod svými klenbami ukrývají.

Itálie, Parma – tady si pochutnáte
Publikováno: 6.7.2018
Máte rádi parmskou šunku a parmazán? Teď už určitě tušíte, že tyto dvě pochutiny se zrodily právě ve městě Parma. Téměř dvoutisícové město leží mezi Apeninami a Pádskou nížinou a je hlavním městem severoitalského regionu Emilia Romagna.

Itálie: Ochutnávka se značkou města Parma
Publikováno: 21.4.2019
Pokud zavítáte do regionu Emilia-Romagna či oblasti kolem města Parma, určitě neodoláte pokušení, které na vás v podobě známých delikates číhá. Zakousněte se spolu s námi do lahodných produktů. Okouzleni krásami Parmy jsme zamířili na jeden z mnoha statků, který nabízí zážitek nejen pro oči, ale hlavně pro chuťové a čichové smysly.

Itálie: Salsomaggiore Terme I – od malé vesničky až po lázeňské město
Publikováno: 11.11.2018
Při cestování lze spojit příjemné s ještě příjemnějším, proto vás dnes zavedeme do lázní. Mezi množstvím italských lázeňských městeček, kde si můžete zregenerovat svou duši i tělo, jsme si vybrali Salsomaggiore Terme, nacházející se na úpatí Apenin v oblasti Emilia-Romagna.

Itálie: Salsomaggiore Terme II – lázeňské městečko na úpatí Apenin
Publikováno: 18.11.2018
Itálie je mimo jiné ideální destinací pro zdravotní turistiku. Zdejší lázně nejsou jen o teplých pramenech, vždy nabídnou i něco navíc, ať už jde o kulturní aktivity, nebo krásné prostředí. Pojďme tam teď spolu nahlédnout.

Itálie: Salsomaggiore Terme III – symbol města Terme Berzieri
Publikováno: 25.11.2018
Krásné přírodní prostředí, blahodárné účinky termálních pramenů, pulzující večerní život v ulicích a krása stylu liberty a art deco uplatněna v architektuře – to je lázeňské městečko Salsomaggiore Terme. Dnes poznávání tohoto městečka ukončíme, a to pohledem na jeho symbol – lázeňský dům Terme Berzieri.


Souvisejicí fotogalerie

Itálie: Kouzelná města a městečka II
Když se řekne Itálie, každý si představí módu, umění, hudbu, nádherné památky, výjimečnou gastron...

Itálie: Kouzelná města i městečka
Když se řekne Itálie, každý si představí módu, umění, hudbu, nádherné památky, výjimečnou gastron...

Itálie: Gargano, poloostrov v Apulii
Pobřeží poloostrova Gargano tvoří až 50 m vysoké vápencové útesy s vymletými jeskyněmi a bělostný...

Itálie, Benátky: Jeden večer v Benátkách
Letní večer v Benátkách... Foto: Jan Chaloupka, červenec 2012

Itálie: Pompeje
Vítejte v Pompejích, ve městě, ktěré bylo chloubou římské říše a zaniklo živelnou katastrofou... ...

Itálie: Maják v Bibione
Málokdo z návštěvníků jadranského letoviska Bibione na Benátské riviéře viděl zblízka maják Al Fa...

Lokace:

Česká republika
Kalendář akcí:

Partner:

Vyžaduje Adobe Flash Player

Partneři:

I díky vám jsme získali certifikát:

Dôveryhodná firma 2017

 

Průvodce:

Fotosoutěž:

Daleké kraje

1. 5. – 30. 6. 2019
1. cena:
Kniha Vltavské vyhlídky z Knižního klubu
2. cena:
Kniha Výlety podél Sázavy z Knižního klubu
1. cena redakce:
Voucher pro 2 osoby na 1 noc v pohádkovém hotelu Zámek Berchtold***
2. cena redakce:
50% sleva na nákup jízdenek kamkoli po Evropě se společností FlixBus

Aktuální stavy řek:

Aktuální informace o stavu vody na českých řekách můžete sledovat ZDE

Aktuality:

21.5.2019
Hořice na Jičínsku otevřely po 3,5 letech opravené muzeum s novou expozicí o těžbě, zpracování a využití pískovce. Oprava novorenesanční budovy z roku 1877 byla součástí česko-polského projektu. Otevřeno je denně kromě pondělí.
20.5.2019
Zveme vás na prohlídku rozária, kde najdete více než 800 odrůd kulturních růží a 80 druhů botanických růží v rámci akce Dny růží, která se uskuteční od 3. do 9. června.
19.5.2019
Víly, vodník, princezny a jiné pohádkové bytosti vás čekají pod Smolenickým zámkem, aby dospělé a samozřejmě hlavně děti provedli cestou dobrodružství.
Archiv aktualit

Důležité informace:

Informace a upozornění před cestovaním do zahraničí najdete ZDE.

Každý týden na facebooku nová soutěž o knižní ceny! Přidejte se a
soutěžte!

Destinace měsíce – ALBÁNIE:

Nejčtenější články:

Mobilní aplikace:

aplikácia Infoglobe

stiahnuť zadarmo pre Androidstiahnuť zadarmo pre iPhone

 

 

Interaktivní katalogy:

dnes:úterý 21. 5. 2019
svátek:Monika