Bulharsko – kuchyně, zvyky a tradice
Bulharsko je nádherná země ležící na jihu Balkánského poloostrova. Přes léto je to cíl mnoha českých rodin, přes jaro a podzim dominují spíše poznávací zájezdy. Když pojedete na zájezd od cestovní kanceláře, pravé Bulharsko nezažijete, jelikož v hotelu s all inclusive toho ani moc zažít nelze. Přitom bulharská kultura, zvyky a kuchyně jsou skvělé!
Některá slova jsou v Bulharštině dost podobná nebo stejná jako v češtině, spíše se ale bulharský jazyk podobá ruštině. Bulhaři jsou vstřícní, snaží se pomoci, jen jsou občas trošku líní a je třeba si o pomoc říct. Ale poté vám rádi poradí i přes jazykovou bariéru.
Čas se tu zase tolik neřeší. Pokud přijdete na schůzku nebo do práce o 15 minut později, nic se neděje. Městské autobusy nemají pevný jízdní řád, člověk čeká na zastávce a on nějaký autobus pojede. Lidé se tu nehoní za kariérou, ale spíše se snaží užívat si maličkostí a volného času s rodinou. Možná je to dáno i tím, že průměrný bulharský měsíční výdělek sotva pokryje výši nájemného, stravy a dopravy.
Bulharská kuchyně
O bulharské kuchyni by se toho dalo napsat opravdu mnoho. Je takovou směsicí balkánského, řeckého a tureckého jídla. Proto tu potom dochází k typickým sporům, např., že musaka je bulharské jídlo, ale když ji ochutnáte třeba v Athénách, chutná a vypadá úplně stejně, každý národ si ji však přivlastňuje jako své národní jídlo. Obecně se bulharská kuchyně skládá hlavně z čerstvé zeleniny, masa a ryb. Bulhaři také dost používají koření a pálivé omáčky. Dalším významným rysem jsou polévky, které Bulhaři často mívají s pečivem jako hlavní chod.
Ryby jsou v přímořských destinacích velmi časté. V úpravách ryb převažuje jednoduché grilování s kořením nebo smažení v těstíčku. Kromě restaurací je běžné spatřit ryby i na trzích nebo v rybím bistru. Chuťově jsou velmi zajímavé grundle, což jsou malé rybičky, které jsou obalené v mouce a poté osmažené na oleji.
U nás známý balkánský sýr je něco trošku jiného než opravdový balkánský sýr v Bulharsku. Pokud máte možnost, ochutnejte, chutná o mnoho lépe.
Bulharské tradice
Bulharsko je součástí Evropské unie i schengenského prostoru, na což jsou patřičně pyšní. Ale s podivem cestuje jen málo z nich. Mnoho mladých rodin nebo mužů cestuje za prací do střední a západní Evropy, ale na dovolenou moc nejezdí. A pokud už někam vyjedou, je to jen v rámci země.
Pokud zde chcete vyjádřit souhlas, musíte kývat hlavou ze strany na stranu. Toto gesto u nás ve střední Evropě znamená nesouhlas, v Bulharsku je to naopak. Nesouhlas potom vyjádříte jako náš souhlas, tedy kýváním hlavy seshora dolů. To je občas matoucí, jelikož člověk už má tyto zvyky naučené a zafixované.
Bulhaři mají mnoho svátků stejných jako my, ale mají také mnoho svých svátků, které jsou pro nás velmi zajímavé. Velikonoce se tu slaví o týden později, jelikož jsou pravoslavní.
Velmi mě zaujal svátek jara, který se nazývá jako Baba Marta. Jedná se o vítání jara 1. března, kdy jsou centra bulharských měst patřičně vyzdobena do bílé a červené barvy. Kavárny velmi často otevírají své venkovní posezení a vše se po zimě probouzí. Na ulicích a v obchodech můžete koupit tzv. marteničky, které mají podobu červenobílých náramků. V první polovině měsíce tedy můžete vidět, že někteří místní mají plnou ruku těchto náramků. Na vesnicích se tím zdobí třeba i domy a zahrady.
Bulharsko hostí po celý rok mnoho kulturních akcí a festivalů. Např. v období okolo června se ve městě Kazanlak koná festival růží, což je velká událost. Na festivalu se prezentují různé výrobky z růží, které si můžete přímo koupit a probíhá k tomu i doprovodný program. Nakoupíte tu vše od kosmetiky, olejů až po marmeládu z růží či oblečení s motivem růže. V Plovdivu probíhá koncem jara Festival komorní hudby, v Burgasu zase Festival burgaských písní a v Bansku Mezinárodní jazzový festival.
Bulharskou kulturu můžete poznat jen tím, že se vydáte na výlet, zavítáte na nějakou kulturní akci či v restauraci vyzkoušíte tradiční místní pokrmy.
GPS: (letiště Burgas) 42°33'58.7"N 27°31'04.3"E
Text a foto: Martina Koşar
Diskuze u článku (0) |